Bomba Köpeği · Gündem · Güvenlik · İş Köpekleri · Koruma ve Devriye Köpeği
Yüksek Güvenlikli Tesisler ve K9’lar
Ülkelerin ekonomileri için önem teşkil eden bir çok farklı amaçlı inşa edilmiş büyük tesisler her ülkede bulunmaktadır.
Güvenlik önlemleri bir tesisin inşasına karar verilmesi aşamasından itibaren başlar. Daha başlangıç aşamasında güvenlik risklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Hatta bir çok uluslar arası yatırımcı henüz yatırım planlaması aşamasında ülke bölge tesis kapsamında gerek ticari gerekse güvenlik risklerini planlamaktadırlar. Bu konuda firma olarak “YATIRIM GÜVENLİĞİ” kapsamında bölgemizde hizmet vermekteyiz
Bu tip tesislerde fiziki, elektronik güvenlik risklerinden, bilişim teknolojileri kapsamında bilgi güvenliği riskleri de dahi hesaplanmaktadır. Siber güvenlik riskleri de güvenlik risk analizi çalışması kapsamında ele alınmaktadır.
Tesisler ihtiyaç duyulacak en yüksek teknolojik güvenlik sistemlerin yanı sıra teknolojinin hiç kullanılamayacağı durumlar da simüle edilerek güvenlik projeleri ile korunmak zorundadırlar.
Kişisel olarak Bu bağlamda bir çok yatırım planlaması aşamasında ve güvenlik risk analizlerinin oluşturulmasında çalışma yaptım. Güvenlik uzmanlığı kartımın yanında k9 kartımın da olması her iki farklı operasyonu entegre haline getirebilme konusunda beni yetiştirdi diyebilirim.
RİSK NEDİR ?
Hırsızlık
Bu tip tesislerin henüz inşaat aşamasında k9 ekiplerine ihtiyaç duyulmaya başlanmaktadır. Şantiye aşamasındaki tesisler için en düşük anlamda güvenlik riskinin hırsızlıklar olduğunu söyleyebiliriz. Oldukça pahalı fiberoptik kablolar, kiloda hafif ama pahalı ekipmanların korunmasında koruma devriye köpeklerinden faydalanılmaktadır.
Bununla birlikte hırsızlıkları iç ve dış olmak kaydı ile ikiye ayırmaktayız; dış hırsızlıklar için K9’lar etkin bir şekilde kullanılırken, iç hırsızlıklar için de personelin özgeçmiş taraması, elektronik ve fiziki bazı önlemlerle ilave olarak iç denetim ve suistimal araştırmaları devreye girmektedir.
Kalabalık kontrolü
Özellikle çok uluslu şantiyelerde gerek çalışanlar, gerekse çevre halkı ve çalışanlar arasında dönem dönem çatışmalar olabilmektedir. Bu tip çatışmalardan birinde K9 ile görev almak zorunda kalmıştım. Şunu söyleyebilirim ki K9 ekibini doğru kullanarak, yöneterek, silahtan daha etkili bir biçimde olası büyük bir çatışmayı engelledik.Bu tip çatışmalar gerek işin durması sebebi ile yatırımcıyı zarara uğratmakta, gerekse büyüyen kavgalar sebebi ile maddi kayıplar yaşanmaktadır.
Tabii ki en önemlisi bu tip iç ya da dış çatışmanın önceden fark edilip, önleminin alınmasıdır. Ancak inanın ki bir futbol maçı dahi şantiyenin birbirine girmesine sebep olabilir.Bu durumda koruma devriye köpekleri kalabalık kontrolü uygulamalarında kullanılabilir.
Siyasi konjonktür
K9’larla çalışmalar yaptığım bölgeler, enerji yataklarının bulunduğu iç ve dış çatışmaların en üst seviyede olduğu ülkelerdi. Savaş ve çatışma sonrasında otoriteler belirli düzeyde güvenlik ortamı sağlayıp, akabinde de bölgeyi yatırımlara açtılar. Ancak yatırım planlamasında ilk olarak yatırımcıların ihtiyacı olan enerji tesisleri inşa edilir. Bu tesisler akaryakıttan, elektrik ve su üreten tesislere kadar, maden ve hammadde çıkaran tesislere kadar farklılıklar gösterir.
Bu konjonktürde özellikle patlayıcı maddeler ile yapılmak istenen eylemler hem tesis hem de çalışanlar için oldukça büyük riskler oluşturmaktadır. Bırakın bombaları Tesise sokulmak istenen bir tabanca bile büyük risk oluşturmaktadır. Bu gibi durumlarda K9’lar oldukça etkin görev yapabilmektedirler.
Üretim faaliyetleri
Tesisin inşasının ardından üretim faaliyetlerine geçilmesi ile güvenlik operasyonları bir miktar değişmektedir. Zira artık uzun süre çalışması düşünülen personel istihdam edilmeye başlanmış, geçici şantiye personeli tesisi terk etme aşamasına gelmiştir. Bu geçiş dönemi oldukça önemlidir ki şantiye çalışanları ve kalıcı personelin geçici entegre durumları söz konusudur. Bu süreçte her iki kesimin mümkün olduğunca kati bir şekilde ayrılması oldukça önemlidir.
Tesisin halen şantiye halindeki bölgeleri ve üretim faaliyetleri sahasında kesin bir güvenlik bariyeri oluşturulmalıdır. Bu anlamda K9’lar başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Tesisin üretim aşamasında da özellikle gece güvenliğinin sağlanmasında da k9 lar başarı ile kullanılır.
Hırsızlık deyince aklınıza basit iki hırsızın tesise girmesi geliyor. Ancak 30-40 otomatik silahlı kişilerden oluşan hırsızlar çetesinin bir anda tesisi yağmalamaya başladığı durumlar bir çok kez yaşanmıştır. Bu sebeple ön uyarı sistemleri ve caydırıcı güvenlik enstrümanları içerisinde K9’lar yer alabilmektedirler.
Karma tesisler
Artık üretim mantığı en hızlı en ucuz üretimi ihtiyaç sahibine ulaştırma mantığı ile hareket etmektedir. Halen ülkemizde de bazı tesisler, bazı karma güvenlik operasyonlarını içermektedir.
Örneğin tesis deniz kıyısında bir liman ile birlikte işletilmekte ve limana gemiler yanaşırken, karadan da ağır tonajlı araç hareketliliği söz konusu olmaktadır.
Bu durumda ISPS CODE kapsamında da K9 lar değerlendirilmelidir.
Yine bazı tesislerde artık gümrük hizmetleri de söz konusu olduğundan adeta gümrük kapısı gibi de çalıştığından Gümrük mevzuatı kapsamında da bu tesislerde K9’lar kullanılabilmekte, tesiste yer alan gümrük birimlerin de kullanabileceği bir K9 operasyonu ihdas edilebilmektedir.
Bununla birlikte, kara, deniz ve son olarak da hava entegrasyonu da söz konusu olabilir. Hava araçlarının da tesiste kullanılması Sivil Havacılık kapsamında bu araçların güvenliğinin ve hava araçlarında taşınan gönderilerin güvenliğinin de K9lae kapsamında ele alınması zorunluluk doğurmaktadır.
Ülkemizde daha çok yeni olmakla beraber Ortadoğu ve Afrika da faaliyet gsteren çok uluslu veya yerel ama büyük ölçekli benzer yatırımlarda Sadece K9 operasyonları için dahi Güvenlik Tedariki yapılabilmekte. Çok uluslu güvenlik şirketlerinin Ayrı K9 operasyonları oluşturduğu görülmektedir.
UNUTULMAMASI GEREKEN ŞUDUR:
K9LARIN KULLANILDIĞI DURUMLAR GÜVENLİĞİN EN SEYREK İHLAL EDİLECEĞİ DURUMLAR OLABİLİR. BU DURUM İŞLETMENİN GÖZÜNDE K9 OPERASYONLARININ MASRAFLI VE GEREKSİZ GİBİ DÜŞÜNÜLMESİNE NEDEN OLABİLİR. ANCAK İŞLETMENİN FAALİYET HAYATI BOYUNCA SADECE BİR KEZ RİSKİ BERTARAF ETMESİ TÜM BU K9 OPERASYONLARININ MALİYETİNİ KARŞILAMAKTADIR.
ÜLKEMİZDE HALEN K9 OPERASYONLARI KONUSUNDA BİR MEVZUAT OLMAMASI, BU BAĞLAMDA SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ TIKAMAKTA, ASIL İTİBARI İLE GÜMRÜK JANDARMA VE POLİS BİRİMLERİNİN İŞ YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK ÖZEL GÜVENLİK K9 UYGULAMALARI GELİŞEMEMEKTEDİR.
İŞİN ÜZÜCÜ TARAFI BU GELİŞİMİN BİZZAT YETKİ DEVRİ YAPMAK İSMEYEN, BU DEVİR SEBEBİ İLE GÜÇ KAYBINA UĞRAYACAĞINI DÜŞÜNEN GÜVENLİK BÜROKRASİSİ TARAFINDAN ENGELLENMESİDİR.