Ülkemizde köpek popülasyonu artmaya başladığında Köpek Eğitimi ile ilgili sorun yaşayan köpek sahiplerinin bir çoğunun aklına ilk olarak göndereyim keretayı bir çiftliğe eğitim alsın gelsin mantığı yaygındı.
Ancak bazı köpek çiftliklerindeki uygulamalar, köpeklerin artık sosyal statü göstergesi olarak değil bir dost olarak görülmeye başlaması ile köpek sahipleri köpeklerini çiftliklere eğitme gönderme konusunda düşünür oldular. Bunun başka bir bir sebei ise o ana kadar evin dışına çıkarılmamış köpeklerin bir anda yabancı insanların , yabancı köpeklerin olduğu bir ortama küüüüüüt diye bırakılmalarının köpeklerde yarattığı başla davranış ve sağlık sorunlarının oluşması da görülebilir.
Artık Köpek sahipleri arasında çiftliklerde köpeklere kötü bakıldığı, köpeklerin çiftlikte iyi eğitim almadıkları ve benzeri konuşmalar yayılmaya başladığında işini iyi yapan köpek çiftlikleri de töhmet altında kalmaya başladılar.
Bir Köpek En Çok Sahibinin Yanında Mutlu Olur, Bir Köpeği en iyi Sahibi Eğitir.
Bu aslında köpek eğitimi, köpekle birlikte yaşama kültürünün de temelidir.
İnternet gibi bilginin akılalmaz hızla aktığı ve paylaşıldığı bir mecrada köpek sahiplerinin birbirlerinin tecrübelerinden hızla etkilenmeleri kadar doğal bir şey olamaz, bu aşamada köpek çiftliği yatırımının zor olması, köpek sahiplerinin köpeklerinden ayrılmak istememeleri gibi ana nedenlerle evde köpek eğitimi sistemi ülkemizde gelişmeye başlamıştır.
Bu sistem temelinde köpeğin evden ayrılmadan eğitimini, hatta daha da ileri giderek çiftliklerdeki eğitim sistemlerini de yererek Pozitif Eğitim yaptıklarını beyan etmeleri ile bir den bire popüler olmuştur. Bu sisteminde kendi içerisinde zorlukları olmasına rağmen , peşinat alıp eğitime gelmeyen, pozitif eğitimin içeriğini anlamadan eğitim yapmaya çalışan , sürekli olarak meslektaşlarını kötürleyen eğitmenler yine işini iyi yapan yerinde köpek eğiten meslektaşlarımızı töhmet altında bırakmaktadır.
Köpek sahibinin köpek eğitimi konusunda yeteri kadar bilgi ve beceri sahibi olması , köpek eğitmenleri ve bakıcılarının da köpeklere köpek sahibi kadar yakın olması sorunu daha başlamadan çözebilir.
Bu aşamada gerek köpek sahipleri gerek köpek eğitmenleri köpek eğitimi denilen faaliyetin neredeyse yarıya yakın bir yüzdesinin köpeğin genetik özellikleri ile alakalı olduğunu atlamaktadırlar. bununla birlikte köpeğin eğitimine sahibinin de etkisi neredeyse bir okadar fazladır. Kısaca biz köpek eğitmenlerinin köpek ve sahibinin mutluluğuna katkısı sanılanın aksine çok daha azdır.
Bunu fark eden eğitmenler hem danışmanlık şeklinde köpek sahiplerini bilgilendirmekte, hemde köpek sahiplerini eğitmeye çalışarak sahip-köpek mutluluğu dengesini kurmaya çalışmaktadırlar.
Bu anlamda ; hem köpeklerin hem sahiplerinin hem eğitmenlerin hem de hayvan hakları savunucularının ( menun olunmayan köpeklerin sokaklara veya barınaklara bırakılmasından dolayı) memnun olacağı bir sistem kurmak için zaman her geçen an alehimize işlemektedir.
Ben bu yazımda işin en önemli ayağı olan Köpek Sahibi Eğitimi ve konu ile ilgili yapılması gereken idari hukuki düzenlenemelerden bahsetmek istiyorum.
KÖPEK ALMADAN ÖNCE ..
Köpek almaya karar veren ailelerin öncelikle yerel yönetimlerce , ilgili bakanlık taşra teşkilatı, üniversiteler veya yetki devri yapılan özel firmalar tarafından köpekler ırkları, davranışı, köğpekle birlikte yaşama kültürü, köpek ilk yardımı, temel köpek sağlığı gibi konularda bir eğitmden geçirilmeleri gereklidir. Köpek sahipleri daha köpek almaya karar verme aşamasında kendileri aileleri ve pek tabii alacakları köpekler için yeterli bilgi birikimine sahip olacaklardır.
Köpek almak isteyenler eğitim aldıkları bu kurs belgesi olmadan köpek satın alamamalıdırlar.
Kurs planı önerisi;
– Köpek ırkları
-Köpek karakterleri
-Temel Köpek Davranışı
-Temel Köpek sağlığı ve İlk yardım
-Köpeğin davranışsal ve fiziksel gelişimi-Köpek Bakımı
-Köpek Eğitimi-evde köpeğin ilk günleri , karakter ve eğitim inşaası
Gibi konularda teorik ve mümkün ise pratik eğitimler.
tabii ki bu örnekler arttırılabilir. Bu sistemde amaç hem insanların kolayca ve bilinçsizce köpek sahibi olmasını engellemek olduğu gibi ,insanların köpek almasını da imkansız hale getirmemek olmalıdır.
Köpeklerin fiziki yapıları ve ırklara göre farklı ihtiyaçları olduğunun köpek sahipleri tarafından daha baştan bilinmesi son derece önemlidir.
Aldıkları kursun belgesi ile köpek çiftliği, yetiştirici veya petshoplardan köpek satın alınması mümkün olduğunda alınan köpeklerin microchip ile yerel yönetimlere kayıtlı olması zorunluluğuda söz konusu olmaldır. Artık hanede ilave bir birey yani köpek de yaşamaktadır.
Köpeğimizin ilk davranış ve eğitim aşamaları ile ilgili daha köpeği almadan eğitim alan köpek sahipleri köpeklerinin fizik, cinsiyet ve karakterlerine göre ileri düzey eğitimler de talep edebilirler.işte bu aşamada köpek eğitmenleri devreye girmelidir.
Tarım bakanlığı onaylı eğitmenlik belgesi olan ve bir sicil numarası olan köpek eğitmenleri çiftlikllerde veya bireysel danışmanlık şeklinde köpekleri sahipleri ile birlikte eğitebilmelidirler.
Belirli fizik ve ırktaki köpekler örneğin orta ve iri ırk köpeklerin hepsi sosyal alanlarda dolaştırılabilmeleri için bir İtaat ve Sosyal Uyum eğitimi almalıdırlar. Bu eğitmler bir köpek eğitmeninin antrenörlüğünde yapılmalı anca bu belgenin alınması için gerekli sınavlara köpek sahipleri bizzat köpekleri ile birlikte girmelidirler.
Ülkemize köpeği ile gelen hemen her yabancıya bir çok köpek sahibi hayranlıkla bakmakta, yabancı ülkelerdeki köpeklerin çok iyi eğitimli olduklarını belirtmekte, ama ülkemizdeki köpeklerin bu şekilde olmadıklarını belirtmektedirler. Bu bir sihir değildir. Bu köpeklerin bu kadar uyumlu olmalarının sebebi çok iyi eğitmenlerin olması değil;
a-) Bilgili-Bilinçli-Eğitimli köpek sahipliği
b-) Doğru köpek seçimi
c-) Çok iyi sosyalleşme
d-) Köpeğin kesintisizi eğitimi
dir. tabiiki bu şıklar arttırılabilir.
PEKİ KÖPEK SAHİPLERİNE KİM EĞİTİM VERECEK?
Sanırım bu soru bir çok okurumun aklına geldi, Köpek sahipleri eğitimi için belediyelerin veteriner işleri müdürlüğü , tarım bakabnlığında yetkilendirilmiş köpek çifitlikleri ( uygun eğitim ortamı sağlanarak) , ve veteriner fakülteleri uygun gözüküyor. Ancak Sektörel anlamda konuya bakıldığında bakanlıkça yetkilendirilmiş köpek çiftlikleri ve belediyelerin ayrı ayrı veya birlikte bu konuya el atmaları sanırım mantıklı olacak.
PİLOT PROJE
Uygulamaya bir belediyemizin uhdesinde açılacak kursla başlanabilir. belediye sınırları içerisinde tüm köpek sahiplerine bu proje kapsamında eğitimler verilebilir. Aynı zamanda belediyemiz, köpek gezdiriciliği ve bakıcılığı mesleki eğitimleri de yaparak belediye sınırları içerisinde çok öenmli bir aktiviteye imza atmış olacaktır.
Ancak unutulmamalıdır ki bu eğitimler, köpek sahipleri için eğlenceli keyifli, ayırdıkları zamanın bir hobi günü gibi mutlu olması, onlara bir eziyet olmaktan ziyade ailece keyifli bir gün geçirdikleri anlar olarak hafızalarına kazınması gereklidir.
Eğitim programı ve müfredatının çok iyi planlanması gereklidir.
KAZANIMLAR
-Yerel yönetimler bu sayede vatandaşı bilgilendirmiş olacaklar
– Sahipli köpek popülasyonu belirlenecek ve halkın ihtiyacına yönelik şehir planlama yapabilecekler
-Gezdiricilik ve bakıcılık eğitimleri ile köpek sahiplerinin ihtiyacını karşılayacak meslekler vatandaşa kazandırılmış olacak, istihdam yaratılacak
-İnsanların köpek sahibi olma konusunda bilgilendirilmesi sokak köpeği sorunu ile mücadelede yönetimlerin elini güçlendirecek
gibi bir çok kazanım alt alta sıralanabilir.
Köpek eğitimi programları okullara da yayılarak hayvan sevgisi çocuklarımıza aşılanabilir, çocuklarımız bu sayede kötü alışkanlıklardan kurtulabilir. belediye sınırları içerisindeki sokak köpekleri de benzer sosyal projelerle eğitilerek sahiplendirilebilirler.