Askeri ve polisiye görevlerde kullanılacak koruma devriye köpeklerinin eğitiminde “KÖTÜ ADAM “ (ing:DECOY) olarak tabir edilen eğitmenlerin önemi her geçen gün giderek artmaktadır. Ancak ülkemizde köpek eğitmenliğinin bu zor bölümünde görev alacak eğitmen yetiştirilmesi hususunda ne yazık ki yeteri kadar alt yapı yoktur. Yapılan uygulamalarda ise birçok hata görülmektedir. Bu yazımda kötü adam ve koruma devriye köpeği eğitimi ile iligili bazı önemli bilgileri vermek istiyorum.
KÖTÜ ADAM ÖZELLİKLERİ
Kötü adam eğitimi denince bir çok ülkede kolluğu koluna geçiren herkesin bu eğitimi verebileceği düşünülmektedir. Ancak bu eğitimlerde yapılan yanlışlar köpeğin eğitim anlamında ilerlemisini engellemekte, hatta bir çok köpek bu hatalar yüzünden sakatlanabilmekte veya istenilen düzeyde eğitim almamaktadırlar.
Koruma devriye köpeği eğitiminde görev alacak kötü adamların teorik olarak köpek eğitimi konusunda yeterli düzeyde bilgilerinin olması gerektiği gibi, en az 2-3 yavru köpeği de yetiştirmiş olması son derece faydalı olacaktır. Zira yetişkin köpeklerin eğitiminde kullanılan içgüdülerin yavruluktan itibaren geliştirilmesine şahit olmuş bir kötü adam köpeğin tüm davranışlarını okuyabilecek, yükleme-düzeltme -iyileştirme egzersizlerinde oldukça başarılı olacaktır.
Eğitmen kötü adamların iyi reflekse sahip olması, konuya hakim olması ve idareciyi de doğru yönlendirmesi son derece önemlidir.
KORUMA KÖPEĞİ EĞİTİMİ ALACAK KÖPEKLERİN ÖZELLİKLERİ
Koruma köpeği eğitiminde köpeğin ırkı bize fikir verebilir. Ancak ırkından ziyade köpeğin karakteri ve eğitime uygun davranışları kötü adam tarafından belirlenmelidir. Bu eğitime alınacak köpeklerin avlanma-av ve mücadele güdüleri yeteri kadar gelişmiş olmalı, dengeli karakterleri olmalı, sosyal olmalı, yetiştirme sürecinde yeteri kadar ısırma egzersizi yapmış olmalıdırlar.
1-) YASTIK ISIRMA
Eğitime alınacak köpekler öncelikle yumuşak yastık ısırma egzersislerine tabi tutulurlar. Bu egzersiz esnasında köpeklerdeki
a-) Agresyon seviyesi,
b-) İdareciden bağımsız çalışma yetenekleri,
c-) Isırma şekilleri
d-) Strese karşı tepkileri
e-) Sosyaliteleri
Başta olmak üzere çevresel faktörlere karşı tepkileri ve bir çok özellikleri anlaşılmayaçalışılır. Köpeklerin eksiklikleri ve ihtiyaç fazlası özellikleri anlaşılmaya çalışılır. Aynı zamanda köpeklerin anatomik performansları da belirlenir.
YASTIK ISIRMA EGZERSİZİ DAHA ÇOK KÖPEĞİN ÇOCUKSU DAVRANIŞLARINI ORTAYA ÇIKARMAK İÇİN YAPILIR, KÖPEĞE AŞIRI YÜKLENME YAPILMAZ.
2-) KOLLUK EGZERSİZLERİ
Polisiye kullanım için gerekli senaryolar kolluk vasıtası ile çalışılmaya başlanır, Köpeğin ısırma hataları düzeltilmeye çalışılır.
Kolluk egzersiZleri yapılırken idareci hatalarında korunmak için köpeğimiz sabit bağlanır, ancak unutulmaması gereken , bu bağlanma şeklinin ısırma egzersizleri esnasında köpeğe zarar vermemesi gerektiğidir.
Kolluk egzersizleri her egzersiz sonunda köpeğin kazanması ile sonuçlanmalıdır.
1-) Sabit ısırma egzersizi
Bu egzersizde köpeğimiz sabit kalır, kötü adam köpeğin drivelerını kontrol eder, ısırma düzeltme çalışmaları yapar
2-) Kaçanı yakalama egzersizi
Kötü adam köpeğin kendisini kovalayarak yakalamısını sağlar, her egzersiz briaz daha zorlaştırılmalı, her ısırma da köpeğe dıoğru yeri ısırması için yardımcı olunmalıdır.
3-) Karşı saldır egzersizi
Kötü adam uzak mesafeden köpeğe doğru hamle yaparak bağırıp koşarak yaklaşır, köpeğin geliğş yönüne göre ısırma anında dönerek ısırma esnasında köpeğin boynuna ve ağzına doğru oluşan basıncı absorbe eder, aynı zamanda bu fönüş, çarpışma anında kötü adamın da sakatlanmasını engeller
4-) Ani saldırı egzersizi
Öncelikle köpeğin göreceği şekilde saklanılarak başlanan egzersizler giderek zorlaşan ve köpeğin dikkatinin maksimum dizeyde tutulmasına sebep olan bir çalışma şekline bürünmelidir.
5-) Ölü av Egzersizi
Köpeklerin saklanan kişileri yakalayarak etkisiz hale getirmesinin hedeflendiği egzersislerde köpek gönderildikten sonra kötü adamın sabit durması ile başlayan çalışmalar saklanan kötü adamın saklandığı yerde köpek tarafından bulunur bulunmaz ısırılması ile devam eder. Köpeğin hamle yapmada tereddüt etmemesi gereklidir.
3-) ISIRMA ELBİSESİ EGZERSİZLERİ
Kollluk egzersislerini başaır ile yerine getiren köpekler artık ısırma elbisesi egzersizlerine geçme aşamasına gelmiştir. Kötü adam köpekleri ısırıldığında etkisiz hale gelinecek bölgelerden ısırma egzersizi yapmaya başlarlar,
Öncelik olarak köpeklere kolluktan elbiseyi ısırmaya geçiş egzersizleri yapılır, köpeklerin dopru ve keyifle ısırma elbisesini ısırması sağlanır, her ıü dpğru ısırma hamlersi idareci tarafından ödüllendirildiği gibi, elbnisenin de köpeğe bırakılması ile yani kazanma ile sonuçlanması da son derece önemlidir.
Isırma elbisesinde kolluktan farklı olarak bacak ısırma egzersileri de yapılmaya başlanır, zira köpeğimize nbir saldırnaın etkisiz hle getirilmesi için gerekli ısırma yerleri b u eğitimesnasında öğretilir. Özellikle kaçan saldırganların kollarından ısırma imkanı yoksa veya karşı saldırı uygulatyna saldırganın elleri ısırılamayacak şekilde doluysa ozaman köpeğin diğer önemli bölgeleri ısırması hedeflenir.
Ancak unututlmamalıdır ki K9 lar saldırganı etkisiz hale getirmek için kullanılmalıdır. Saldırganı cezalandırmak için değil. Bu sebeple ısırıp bırakma ve tekrar ısırma , mükerrer ısırma, ısırma bölgesi değiştirerek başka yerleri ısırma gibi davranışlar hoş görüllmelelidir. Saldırgan tek ısırıkta etkisiz hale getirebilmelidir.
ISIRMA ELBİSESİ İLE YAPILAN EGZERSİZLER YAVAŞ YAVAŞ GERÇEK SENARYOLARLA DOĞRU KAYDIRILMALI, ANCAK KÖPEK HİÇ BİR ZAMAN HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATILMAMALI, HER ÇALIŞMA ZORLAŞTIRILMALI ANCAK KÖPEĞİN ZAFERİ İLE BİTİRİLMELİ….
3-) AĞIZLIK EGZERSİZLERİ
Ağızlıkla çalışma deyince bir çok eğitmen ne yazık ki konunun önemini anlamamaktadırlar, ağızlık gezersizleri köpeğin mücadele güdüsünün e üst düzeyde inşası için kullanılmalı, aynı zamanda da doğru bir ağızlık ekipmanı ile saldırganların etkisiz hale getirilmesi de planlanmalıdır.
Bu egzersizlerde artık kolluk yada ısırma elbisesi yoktur, tamamen çıplak vücuda karşı köpeğin tepkisi ölçülmeli, ve köpeğin ısıramamasından doğan agresyonu doğru bir şekilde kullanılmalıdır.
4-) İÇ KOLLUK , İÇ ISIRMA EKİPMANI
Ağızlıkla yeteri kadar çalıştırılan köpekler artık günlük kıyafetin altına giyilecek şekilde dizayn edilmiş özel malzemelerle çalıştırılma aşamasına gelmiştir. Bu amaçla yine tüm vücuda giyilebilen iç kıyafetler olduğu gibi bölgesel olarak da giyilebilen kıyafetler vardır.
Bu çalışmalara başlamadan önce köpeğin doğru bölgeleri doğru şekilde ve istenen süre ısırdığından emin olunmalıdır. İç kolluk ve iç elbisenin üzerinde kıyafet olduğunda köpek doğru yerleri ısırıyorsa artık koruma devriye köpeğinin göreve çıkma zamanı gelmiştir.
5-)EĞİTİM TEKRARLARI
Köpeğin eğitimi bitirmesi hayatı boyunca aldığı eğitimi en üst düzeyde uygulayacağı anlamına gelmez. Eğitim gören köpeğin belirli aralıklarla eğitim tekrarlarının yapılması gerekmektedir. Farklı senaryolar, farklı ortamlar farklı dikkat dağıtıcılar kullanılması köpeğin eğitimini sürekli en üst düzeyde tutacaktır.
BİR KAÇ EGZERSİZ ÖRNEĞİ
Çok faydalı bir site olmuş. Başarılı calışmalarınızın devamını dilerim.
köpek çok güzel köpenizi satın almak istiyorum