Köpek eğitimi denince akla gelen ilk soru genede eğitime ne zaman başlanacağıdır. Köpeklerin yaşamları ve vahşi akrabaları düşünüldüğünde köpeğin eğitiminin duyu organlarının açıldı dönemde başladığını söylemek pek de yanlış olmaz, köpekler ilk eğitimlerini annelerinin dış dünyadaki olaylara verdikleri tepkileri taklit ederek almaya başlarlar. Bu sosyal bir hayvan olan köpeklerin taklit yöntemi ile öğrendiklerinin en önemli göstergelerinden biridir.
Bununla birlikte süt emme döneminde annenin göğüslerini fazla ısırmaları veya tırnakları ile zarar vermeleri durumunda anne tarafından ikaz lamaya başlarlar ve eğitimleri davranışın düzeltilmesi şekli ile devam etmektedir.
Köpek Eğitimine ne Zaman Başlanır ?
Köpeğin eğitimi kardeşleri ile birlikte vakit geçirdiği ısırma kovalama oyunlarının oynandığı çağlarda da devam etmektedir. kardeşlerle keyifle oynanan oyun esnasında amacını aşan bir şekilde ısırma veya can acıtma durumu söz konusu olursa bebeklerden canı yanan oyundan çekilir ve keyifli süreç biter, bu durumda köpeğin kardeşleri ile oynarken uzuvlarını doğru bir şekilde kullanmasını öğrenmeye başlar.
Köpekler sütten kesilip ilk aşılarının yapılmaya başlandığı süreç artık veteriner hekim ile tanışma zamanıdır. Köpeğin eğitimi ise aynı süreçte başlamaktadır.
Köpek eğitiminde ilk bilgiler veteriner hekim tarafından köpek sahibine verilmektedir
Köpek sahiplerinin köpek eğitimi ile ilgili ilk bilgileri yüz yüze aldıkları veteriner hekimlerin köpek eğitimi ve davranışı konusunda en azından doğru ve yeteri kadar teorik de olsa bilgi sahibi olmaları son derece önemlidir.
Bununla birlikte bir köpek hayatının sonuna kadar veteriner hekim ile aşıları iç ve dış parazit ilaç uygulamaları ve bazı hastalıkları dolayısı ile sürekli bir ilişkisi söz konusu olması, veteriner hekim arkadaşlarımızın köpek eğitimi ve davranışı konusunda bilgi sahibi olmalarının da gerekliliğini öne çıkarmaktadır.
Köpeğin eğitimi başlarda terbiye nitelikli iken, giderek bir eğitim programı çerçevesinde yürütülecektir. Bu aşamada köpek eğitmeni ve Veteriner hekimlerinin birlikte yürütmesi gereken bir süreç başlayacaktır.
Zira köpeğin eğitiminden bahsederken öncelikle köpeğin sağlığı akabinde doğru bir şekilde beslenmesi ve son olarak eğitiminden söz edebiliriz.
Görülen o dur ki köpek eğitimi programının veteriner hekiminden ayrı yürütülmemesi gereklidir.
Bu bağlamda başta istanbul Üniversitesi Veteriner fakültesi olmak üzere, Uludağ Üniversitesi, Kırıkkale üniversitesi Veteriner fakülteleri ile de Köpek Eğitimi Konusunda müşterek çalışmalar yürütmekteyiz.
Bununla birlikte halen mesleklerini icra eden veteriner hekimi arkadaşlarımızında bilgilendirilmesi hedeflenmektedir.Konu ile ilgili olarak Veteriner hekimi arkadaşlarımız için seminer, workshop ve kurs programı çalışmalarımız hızlanmıştır. Ancak veteriner hekimleri odasıve tarım bakanlığı ile bir işbirliğine gidilmesi bu eğitim programlarının müşterek oluşturulması son derece önemlidir
Köpek Eğitmenleri ve Veteriner Hekimler müşterek çalışmalıdır
Köpek eğitmenleri ve veteriner hekimlerinin psikolog-psikiyatr dengesinde bir iş birliği kurmaları kaçınılmazdır. Aşı, muayene, tıbbi müdahale esnasında köpek sahiplerinin köpeklerini doğru bir şekilde yönlendirebilmeleri, hatta veteriner hekimi arkadaşlarımız da köpeğin psikolojisine göre bir davranış sergilemeleri son derece gereklidir. Ani bir sağlık problemi durumunda arabaya binme konusunda eğitim almayan bir köpeği hekime götürmek sıkıntılı olabilecektir.
Bununla birlikte hekim korkusu olan bir köpeğin acil müdahale anında hekime zor anlar yaşatması da söz konusu olabilir.